zondag 7 augustus 2011

Dingen

Tijdens de verhuizing is weer eens goed duidelijk geworden welke spulletjes we hebben. Alles een keertje in een doos stoppen, naar beneden dragen, in een vrachtwagentje door de stad rijden en vervolgens 3 verdiepingen naar boven sjouwen, maakt je goed bewust van hoeveel het is. We hebben eigenlijk niet veel, extreem weinig moet ik zeggen, maar dat is ook bewust zo. Je zou het minimalistisch kunnen noemen, maar na een aantal keer verhuizen is het ook puur praktisch. Eens bewust gaan kijken naar wat je allemaal bezit, verzameld, koopt, consumeert, je huis binnenbrengt en vervolgens weggooid of recycled. Ik werd ooit flink aan het denken gezet bij het zien van het volgende filmpje: The Story of Stuff, en sindsdien ben ik gaan downsizen.

Neemt niet weg dat ik nog steeds erg kan genieten van het kopen van spulletjes. De selectie criteria zijn alleen een stuk strenger geworden. Alleen wat zeer praktisch, liefst multifunctioneel is, of extreem mooi en/of met emotionele waarde beladen is krijgt een plekje in ons huis. Het moet vervolgens ook binnen het budget passen en wanneer het reeds in geproduceerd hoeft het ook niet nieuw gekocht te worden. We leven op een planeet met beperkte middelen en de 'Westerse wereld' consumeert reeds veel meer dan proportioneel rationeel. 

Berlijn is voor dat soort denken gelukkig de stad bij uitstek. Je kunt de deur niet uit of je struikelt over een vlooienmarkt (wij hebben er een letterlijk om de hoek, een permanente vlooienmarkt welteverstaan) en de stad is arm en creatief genoeg om voor alles wat nog functioneert, of juist niet, een plekje te vinden. Vergeleken met Nederland is hier iets veel minder snel afval. En als je er goed over nadenkt, dan bestaan afval sowieso niet. Jij bent ervan af, maar het is er nog steeds. Het ligt op een afvalhoop en drijft ergens ver weg in de oceaan. Nog een depressieve, maar eye-opening documentaire: Addicted to Plastic. Waarom zijn we in godsnaam ooit begonnen met het produceren van dit spul? Ohja, om geld te verdienen.

Mmm misschien woon ik ondertussen te lang tussen de rechtsdraaiende, geitenwollensokken-dragende, kritisch politiek geëngageerde, Karl Marx aanbiddende Berlijners en begin ik op ze te lijken. Maar denk er eens over na; over onze consumptie patronen, onze afval gewoontes, over die coffee-to-go met een plastic deksel terwijl je deze toch zittend in het café opdrinkt, over het gemak dat we over de jaren heen gecreëerd hebben en niet meer zonder kunnen, maar waar onze oma's nog nooit van hadden gehoord of gedroomd. Heb je het echt echt echt nodig, of ben je volgende week al vergeten dat je het eigenlijk wilde hebben?

"Be the change you wish to see in the world"
Gandhi

1 opmerking:

  1. He meis,
    wat een mooi stukje tekst! So true!
    Wanneer ben je weer in het land? Mocht dat zijn in de periode tussen 15 en 25 september wil ik je bij deze vast uitnodigen voor de expositie In zeer goede straat, in Kunstpodium T.
    liefs Pia

    BeantwoordenVerwijderen