donderdag 15 november 2012

Rechtvooruit

Sinds een paar weken is mijn leventje in Berlijn redelijk 'stabiel'. Mijn dagen bestaan zo'n beetje uit in de universiteitsbieb zitten en schrijven, bij Zalando zitten en schrijven, met tussendoor eten, slapen, yoga en een filmpje af en toe. Wash, rinse, repeat. Aan de ene kant is het fijn om momenteel een kraak-helder doel voor ogen te hebben: een Master thesis schrijven. Een simpele missie met een strakke deadline, daar valt niet aan te sleutelen. Echter de voorspelbaarheid van de komende maanden is wel weer een beetje benauwend. "If life were predictable it would cease to be life, and be without flavor" (Eleanor Roosevelt). Mmm, ik kan maar beter op mijn woorden passen, want voor ik het weet chrashed mijn computer met al mijn teksten, of breek ik weer eens iets om de dingen op te schudden. Een ongeluk kan in een klein hoekje zitten, dat weet ik maar al te goed.

Een fijn lichtpuntje twee weken terug was dat Tedje mij kwam verblijden met een bezoekje aan Berlijn. Vanaf het moment dat ze de trein uitstapte begonnen we te praten, en we zijn niet meer opgehouden tot ze een paar dagen later de trein weer instapte, we hadden zoveel bij te praten! Tussendoor hebben we ook behoorlijk wat door de stad gelopen, musea en vlooienmarkten bezocht en koffie gedronken, en afgezien van de kou en wat spatjes hebben we prima weer gehad. We zien elkaar veel te weinig, maar als we elkaar zien is het altijd goed!

Bij Zalando stromen op dit moment de incasso-zaken binnen, wat nu geheel mijn verantwoordelijkheid is geworden. Ik weet niet wat er aan de hand is in Nederland, want naast de gebruikelijke "vergeten te betalen" gevallen komen er ook steeds meer "ik kan helemaal niets meer betalen" zaken bij, oftewel insolventie verklaringen. En ik moet je vertellen dat dat toch best heftig is. Zeker als je bedenkt dat wij in een van de meest welvarende landen van de wereld wonen, maar er dus toch nog zoveel mensen zijn die tussen wal en schip vallen, of de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt krijgen. Aan de andere kant, waarom zou je in godesnaam nieuwe Nike sneakers en een Guess handtas bestellen als je het toch al niet breed hebt??

Het NOS-journaal heb ik de afgelopen weken trouwens goed gevolgd, sinds de val van het kabinet eigenlijk al. Koopkracht is het toverwoord en ik kan me voorstellen dat veel van jullie zelf ook berekeningen hebben gemaakt. Toch mooi om te zien dat een landelijke discussie op zo'n manier plaatsvindt, dat is best bijzonder aan ons landje. Politici krijgen daadwerkelijk de kans om zaken uit te leggen, om excuses te maken en discussies te voeren, in plaats van die sensatie zoekende reportages waarbij er alleen maar oneliners worden uitgeperst en schandalen opgespoord, zoals in de VS bijvoorbeeld. Het Duitse nieuws is me weer veel te saai, daar zou je nooit zo'n fijn stukje zien waarin Jan Van de Straat voor de vistent wordt gevraagd wat hij er nou allemaal van denkt.

Zo, dan ga ik nu maar eens verder met mijn onderzoeksvoorstel. Ik heb een persoonlijke deadline van 'vlak voordat we op het vliegtuig naar Nederland stappen' en heb nog een aantal woordjes te typen.

1 opmerking: