vrijdag 3 april 2015

Feijoas

Het feijoa seizoen is begonnen in Nieuw Zeeland. Feijoa's zijn kleine ovale groene vruchten met een zeer unieke smaak. Je haat ze of je vind ze heerlijk, er is geen tussenin blijkbaar, net als carnaval. Afgelopen week hadden we ze voor het eerst in de Ooooby boxen en veel mensen wilden ze graag ruilen voor iets anders omdat ze ofwel zelf een boom in de achtertuin hebben staan, of ze de dingen totaal niet kunnen uitstaan. Over een paar weken zullen ze overal zijn, mensen nemen zakkenvol mee naar werk om gratis uit te delen, en ze worden op een gegeven freeijoa's genoemd omdat je ze dan aan de straatstenen niet meer kwijt kan. En dan is het seizoen opeens weer voorbij, en heb je alleen nog de feijoa jams, feijoa chutneys, feijoa cider, feijoa ijs, feijoa curry, feijoa marinade, feijoa yoghurt en een hele range feijoa lichaamsverzorgingsproducten. Mij deed het vruchtje denken aan de vele guavas die ik in Cuba op heb, en het schijnt inderdaad familie te zijn. Dat dit voor mij de eerste feijoas van mijn leven waren konden ze echt niet geloven.

Lekker samen yoga doen
Ik kreeg gister trouwens een mailtje van de Nieuw Zeelandse overheid, dat mijn visum aanvraag is goedgekeurd. Zo snel al, ik was een beetje overdonderd! Ik zal nu gauw bericht krijgen over het uitgeven van het visum, ongeveer 6 maanden eerder dan ik had verwacht, en een label in mijn paspoort krijgen dat me hier voorgoed laat blijven. Het is toch bizar dat zo'n stom stukje papier zoveel bepaald voor zoveel mensen. Het hele verblijfsvergunning en burgerschap systeem is in mijn ogen niets anders dan de middeleeuwse standenmaatschappij op globale schaal. In welke stand/land je wordt geboren bepaald letterlijk de rest van je leven. En Nederland staat bijna bovenaan de lijst van landen waar het niet slecht is om vandaan te komen. Nieuw Zeeland staat er zo'n beetje naast, en nu ben ik ook hier lid van de club geworden. Mijn katertje Kiwi is blij dat ik kan blijven :-)

Bij Ooooby is het een beetje druk momenteel. Sinds een paar weken is mijn collega in Auckland ermee gestopt (na ruim 3 jaar de Ooooby dozen daar te hebben gepland en ingepakt) en ik heb haar rol overgenomen, naast alles wat ik al deed. Ik leid nu de twee hubs naast elkaar en dat is natuurlijk niet lang vol te houden. Ik ga dus gauw vervanging voor mezelf vinden hier in de Waikato, en over een paar maanden ook in Auckland. Het is de bedoeling dat mijn tijd steeds meer vrij komt om andere Ooooby hubs te helpen opstarten. Ik weet nu precies wat erbij komt kijken om een hub op te zetten en draaiende te houden en nu is het tijd Ooooby te verspreiden. In mei gaat er een crowd-funding campagne live om eindelijk ontwikkelingskapitaal op te halen en grote sprongen te maken, nieuwe hubs zijn al begonnen in de Verenigde staten en Australiƫ en andere steden in Nieuw Zeeland staan ook op de planning. Zuid-Amerika en Europa zullen ook volgen in een aantal jaar en ik sta aan de voorfront met al mijn kennis en ervaring.

Maar eerst nog een vakantie in Nederland. Nog even en dan heb ik al twee nichtjes die ik toch wel heel graag zo snel mogelijk wil zien en ik mis Sebas elke dag een beetje meer, dus ik klim begin September weer in het vliegtuig om een maand lang echt tante Daphne te zijn, iedereen weer te zien en even bij te komen van alle ontwikkelingen hier. Soms wou ik wel dat ik mijn taart kon hebben en ook kon eten, zoals ze dat hier zeggen.


We krijgen steeds meer regen en de herfst in in aantocht, maar het blijft mooi allemaal

Mijn andere baantje op de markt gaat ook nog gewoon door, elke zaterdagochtend

Het Balloons over Waikato festival afgelopen weekend

Mijn groentetuintje waar alles lustig doorgroeit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten