woensdag 16 mei 2012

Fijn in Finland

Det är vår i Umeå! Eindelijk is dan écht alle sneeuw gesmolten, er was geen ontsnappen aan meer onder de genadeloze Zweedse zon, en is overal het gras weer groen. De Zweden worden echt helemaal gek, barbeques worden naar buiten gesleept, t-shirts uit de kast gehaald, fietsbanden weer geplakt, en dat terwijl het gemiddeld toch nog maar 8 á 10 graden is... Ach, als je een korte zomer hebt, moet je hard gaan. 

Vorig weekend was ik met mijn Zweedse vriendin Helena in Vaasa, Finland, aan de overkant van de Baltische zee. We hebben de pont genomen en de overtocht duurt 4,5 uur, hoewel je 5,5 uur verliest omdat het in Finland een uur later is (hoezo is tijd relatief?). In tegenstelling tot het letterlijke vooruitgaan van de tijd, leek op de pont de tijd te hebben stilgestaan, het was een treurige bedoening. De veermaatschappij schijnt al jaren falliet te zijn en waar het geld momenteel vandaan komt weet niemand. Er zijn nog 1 hooguit 2 overtochten per dag, en die worden amper gebruikt. Vooral mensen die een weekendje in Umeå gaan winkelen, en een hoop truckers die door Scandinavie aan het rijden zijn met hun vrachtwagens. Er was zelfs een speciale tafel voor hen in het restaurant: "reserved... truckers only!"

Vaasa was verder erg fijn. We hebben gecouch-surfed (is dat al een woord?) bij een lief stel met twee Finse katten en een over-enthousiaste chihuahua die net ongesteld bleek te zijn, het arme ding (vandaar het 'broekje' op de foto hieronder). Vaasa is een rare mix van Zweedse invloeden met een onmiskenbaar DDR-sausje. Dat Finland tot 1918 bij Rusland hoorde was wel te merken. 's Avonds hebben we een couchsurf-meetup bijgewoond met twee Finse meisjes, een gestoorde Rus die wel lekkere pannekoeken had gemaakt, een Noorse jongen die in Vaasa studeerde, een Zwitsers meisje die door Finland aan het liften was en onze gastheer en dame (een Finse meid en een gast die oorspronkelijk uit Panama komt).

In Umeå wordt het trouwens niet echt meer donker, de hemel blijft de hele nacht een beetje schemerig helder, heel verwarrend. Wat een extreem verschil met toen ik hier aankwam, toen de dag maar 6 uur duurde!

Hoe gaat alles ondertussen in Nederland?
Ik wens iedereen alvast een fijn Hemelvaartsweekend! (wat dat ook mag betekenen).
Liefs, Daphne

Kan de hemel blauwer zijn??

Op de pont
Een toost op de pont, met de truckers op de achtergrond

Lupe, de Finse chihuahua

Couchsurfing!

Helena en ik


Uitzicht over Vaasa
v.l.n.r: onze CS-hosts, ikke, de Noor, en het Zwitserse meisje


Zonsondergang


Geen opmerkingen:

Een reactie posten